Welkom! » Log in » Registreer een nieuw account

Wintersluiting 2007/2008 Nat.Reddingmuseum Dorus Rijkers

Gepost door Wybe van der Wal 
Wintersluiting 2007/2008 Nat.Reddingmuseum Dorus Rijkers
07 november 2007 14:29
Volgens de WEBstek van het Nat.Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder is het museum gesloten van maandag 5 november t/m dinsdag 18 december 2007.
Van woensdag 19 december 2007 t/m zondag 6 januari 2008 is men geopend.
Van maandag 7 januari 2008 t/m vrijdag 14 maart is men gesloten. In deze periode is men zondags geopend, vooral voor de inwoners van Den Helder e.o.
Vanaf zaterdag 15 maart weer de gebruikelijke openingstijden.
Kerstvakantie-openstelling Nat.Reddingmuseum 'Dorus Rijkers'
21 december 2007 17:13
Tijdens de kerstvakantie is het Nat. Reddingmuseum "Dorus Rijkers" in Den Helder weer geopend.
Daarna is men elke zondag geopend.
Vanaf zaterdag 15 maart is het museum weer op de gebruikelijke tijden geopend.
Seizoensopening 2008 van Nat. Reddingmuseum 'Dorus Rijkers'
17 maart 2008 20:03
Uit de Helderse Courant/NoordHollands Dagblad van afgelopen zaterdag 15 maart 2008:Tekst:

ZATERDAG 15 MAART 2008

Reddingmuseum Dorus Rijkers uit gevarenzone bij start nieuw seizoen

MARTIJNGIJSBERTSEN@NHD.NL

DEN HELDER - Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, dat lange tijd financiële zorgen kende, heeft zich uit de gevarenzone gemanoeuvreerd en kan voorlopig tot 2011 vooruit.
Dat stelt directeur Henk Stapel aan de vooravond van de heropening van het museum op de Oude Rijkswerf Willemsoord.
De instelling over het Nederlandse reddingwezen zwaait na een wintersluiting van enkele maanden met ingang van vandaag weer dagelijks de deuren open.
„Met de ruwweg 180.000 euro subsidie die we per jaar van de gemeente krijgen, kunnen we de tent draaiende houden", zegt een positief gestemde Stapel als hij praat over de toekomst van het Dorus Rijkers. „De achterstallige huur die we Willemsoord BV (huisbaas op de werf en exploitant van de gebouwen, red.) verschuldigd zijn, is vrijwel ingelopen."

Souvenirshop
„Dat komt doordat we een tijd dicht zijn geweest en geen nieuwe conservator hebben aangenomen. Dat heeft geld uitgespaard."
Om extra inkomsten te genereren zijn er plannen voor opening van een souvenirshop. Die zou moeten komen op de plek waar voorheen het winkeltje van het ter ziele gegane attractiepark Cape Holland zat, naast de toegangsbalie/receptie van het Reddingmuseum.
Voor realisatie van de winkel is bij de provincie voor steun aangeklopt. „Het is een wetmatigheid in de museumwereld dat circa de helft van de waarde van het entreekaartje wordt uitgegeven aan herinneringen", weet Stapel. „Het kan voor ons Reddingmuseum een manier zijn waarmee we de omzet kunnen verhogen."
Via de verkoop van replica's van stadsplattegronden uit 1908 (a 7,50 euro) hoopt Stapel tevens extra geldbronnen aan te boren.

Rondvaarten
Ook de rondvaarten met de varende vloot van het museum, vijf ex-reddingboten, dragen daar aan bij en blijken populair. „We hebben nagenoeg elke dag een groepsboeking, dus met onze 'rederij' gaat het goed."
De Johan de Witt heeft een nieuwe motor, bekostigd uit een erfenis. Voor rolstoelers die willen meevaren op de Javazee is een speciale valreep in de maak, een constructie waardoor zij zonder problemen aan boord kunnen stappen.
De vloot kan in de toekomst mogelijk worden uitgebreid met de Insulinde: de financiering van de restauratie van dat schip, een project dat buiten het museum om gaat, is nagenoeg rond.
Om beter duidelijk te maken waar het Dorus Rijkers zit en passerend publiek te trekken, prijkt sinds kort de naam van het Reddingmuseum met grote oranje letters op de gevel aan de kant van de flaneerkade.
Stapel praat nog wel met de gemeente Den Helder over een lening van 87.000 euro om een achterstallige energierekening aan huisbaas Willemsoord BV te kunnen voldoen.

Energieverbruik
Door besparende maatregelen te nemen, waardoor het museum minder kwijt is aan energieverbruik en geld overhoudt, denkt de Stapel de leenschuld af te kunnen lossen.
De energienota van het Reddingmuseum (op jaarbasis zo'n 60.000 euro) kan eenvijfde tot eenderde goedkoper dan nu het geval is. Dat heeft onderzoek door Eneco, concurrent van de huidige leverancier Nuon, uitgewezen. Het blijkt onder meer dat de cv-installatie groter is dan noodzakelijk en ook de luchtbehandeling en ventilatie in het museumpand kunnen slimmer. „Om dat voor elkaar te krijgen, zijn we van onze huisbaas afhankelijk. Willemsoord BV moet daarin willen investeren, anders kunnen wij onze lening nooit en te nimmer terugverdienen", aldus Stapel. Voor meer informatie: zie de website [www.reddingmuseum.nl]
Re: Seizoensopening 2008 van Nat. Reddingmuseum 'Dorus Rijkers'
01 mei 2008 14:27
Na div. berichten dat het Nationaal Reddingmuseum 'Dorus Rijkers in een rustiger vaarwater zou zijn beland kopte de Helderse Courant afgelopen zaterdag 26-04-2008:Tekst:

'Situatie bij Dorus Rijkers onhoudbaar'

DEN HELDER - Het loopt uit de klauw bij Reddingmuseum Dorus Rijkers. De financiële situatie van het museum is onhoudbaar geworden, omdat de gemeente Den Helder niet genoeg subsidie verstrekt. Om het museum een goede toekomst te geven moet de gemeente de komende jaren minimaal 25.000 euro extra subsidie over maken. Per jaar welteverstaan.
Dat schrijven directeur Henk Stapel van het museum en voorzitter Fred Laks van de raad van toezicht in een brief aan het gemeentebestuur. Ze stellen daarin vast dat Den Helder van alle kanten beweert dat het museum beslist behouden moet blijven voor de gemeente, maar dat dit financieel niet wordt waargemaakt.
Den Helder steunt het museum wel fors. Voor dit jaar is een subsidie van dik 177.000 euro ingepland, de komende jaren stijgt die nog tot in totaal dik 194.000 euro in 2011. Dat is veel geld, maar niet genoeg, stelt de museumleiding. Stapel en Laks verwijzen naar het onderzoek dat LA-Group deed naar de financiële levensvatbaarheid van het museum. Het bureau stelde vast dat het de moeite waard is het museum te behouden en adviseerde de gemeente hiertoe jaarlijks dik tweehonderdduizend euro subsidie over te maken.
Dat doet de gemeente dus niet. Volgens Stapel en Laks leidt dit tot grote problemen bij het museum. In 2007 kon dat het hoofd nog boven water houden, omdat na het vertrek van de conservator geen opvolger werd aangenomen. Dit leidt nu tot een onhoudbare situatie, stellen Stapel en Laks. In feite moet de directeur het museum draaiende houden. Maar hij heeft enorm veel werk op zijn bordje: directie, financieel management,conserva-tor, marketing, acquisitie, public relations.
Dit kost zoveel tijd dat de directeur het museum niet naar behoren verder kan uitbouwen en ook de kwaliteit niet meer kan waarborgen. Daarom moet er personele versterking komen. Wanneer de gemeente 25.000 euro extra betaalt, kan een parttime conservator worden ingehuurd, om de directeur te ontlasten. Bittere noodzaak voor de toekomst van het museum, aldus Stapel en Laks.
Wintertijd voor Reddingmuseum
02 november 2008 09:35
Vanaf komende maandag 3 november 2008 is het Nationaal Reddingmuseum 'Dorus Rijkers' in Den Helder weer beperkt open om op de energiekosten te besparen.

Van 3 november 2008 t/m 19 december 2008 is het museum alleen op zondag open van 12 - 17 uur.
Van 20 december 2008 t/m 4 januari 2009 is men op weekdagen open van 10 - 17 uur, in het weekend van 12 - 17 uur. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.
Van 5 januari 2009 t/m 3 april 2009 is het museum gesloten, ook op de zondag.
Zaterdag 4 april 2009 gaat het museum weer open.
Voor groepen vanaf 25 personen kan altijd een afspraak worden gemaakt.

Voor meer informatie: [reddingmuseum.nl]
een kleine correctie op de post van wybe van der Wal d.d. 02 november 2008:
Van 5 januari 2009 tot 4 april 2009 is het museum elke zondag open van 12.00-17.00.
Re: Wintersluiting 2007/2008 Nat.Reddingmuseum Dorus Rijkers
29 november 2008 15:12
Mooi dat het museum in deze periode toch zondagmiddags weer open is.
Re: Wintersluiting 2007/2008 Nat.Reddingmuseum Dorus Rijkers
11 februari 2011 04:02
Het was vrij rustig rond het (voortbestaan van het) Nationaal Reddingmuseum 'Dorus Rijkers' in Den Helder na alle kommotie in 2008.
Wel werd met grote vreze naar de voorgenomen bezuinigingen bij de gemeente Den Helder in 2011 uitgezien.

Vanavond vond ik onderstaand stuk op [www.denhelderactueel.nl]

Ik denk dat het wat toelichting vereist voor de niet-Jutters.

Het museum is na zo'n 15 jaar vruchteloos pogen door Harm Everhardus c.s. in juli 1981 gevestigd op een leegstaande etage in het voormalige pand van V&D op de hoek van de Spoorstraat/Keizerstraat, middenin het winkelcentrum van Den Helder.
De hoofdmoot van de inrichting was expositiemateriaal van de tentoonstelling '150 reddingjaren' van de beide reddingmaatschappijen uit 1974.
Dit materiaal lag al die tijd opgeslagen en de reddingmaatschappijen stelden een ultimatum: 'Nu, of nooit meer!'
Daarnaast had de gemeente Den Helder veel materiaal over het lokale zeereddingwezen verzameld.
In eerste instantie was het trouwens de bedoeling geweest een lokaal, historisch museum te vestigen, met een flinke afdeling voor 'de blauwe ridders'.
In november 1988 verhuisde het museum naar een speciaal voor haar gebouwd gebouw, tussen de schouwburg en de bibliotheek, aan het Bernhardplein. Net naast het centrum, een beetje in een 'dooie hoek' en ook ver van het water.

De ins en outs van de oprichting, de nieuwbouw/verhuizing en de geschiedenis op de beide lokaties ken ik alleen uit overlevering. Ik heb deze zelf niet meegemaakt. Mijn eerste bezoek aan het museum was op de lokatie Bernhardplein, tegenwoordig is dat mijn achterbuurman. Het voormalige gebouw van V&D ken ik goed, ik kijk er al 6 jaar dagelijks tegenaan, het is mijn overbuurman.
Na het vertrek van Het Marinebedrijf van de 'Oude Rijkswerf Willemsoord' (ORW) naar de 'Nieuwe Haven' van de Marine, is een groot deel van dit terrein overgenomen door de gemeente Den Helder.
Na jaren van saneren, slopen, restaureren en ontwikkelen werd besloten hier, naast het Marinemuseum, ook het Reddingmuseum te vestigen. Nota Bene met een steiger in de Maritieme Binnenhaven aan de voorzijde en vlakbij het Natte Dok met toegang tot de Noordzee/Waddenzee aan de achterzijde. En prachtig in het zicht van alle toeristen die op weg naar Texel zijn. Op het terrein van de ORW zou ook een grote toeristentrekker komen, de expositie 'Nederland Overzee'.
Nadat 'Nederland Overzee' onhaalbaar bleek ging de gemeente op pad met de firma Libéma. Deze spiegelde de gemeente van alles voor, er zou een geweldig pretpark komen: 'Cape Holland'. O.a. gewijd aan de VOC, terwijl Den Helder nooit wat met de VOC te maken heeft gehad.
Na de nodige problemen en met ruime vertraging werd in juli 2003 een prachtig nieuw reddingmuseum op de ORW geopend. Deels gevestigd in de oude, historische Motorenwerkplaats, deels in een futuristisch stuk nieuwbouw. Een prima inrichting van deze tijd met veel 'hands-on' voor kinderen en grote kinderen.
Het museum werd een onderdeel van het pretpark 'Cape Holland' en vanwege de moderne tijd moest alles voortaan in het engels. Het moest 'Lifeboatmuseum' gaan heten.
NB: er komt zelden een engelsprekende in het museum of op de ORW, wel veel duitsers, maar die moeten zich maar aan 'de moderne nieuwe tijd' aanpassen vond Libéma.
Het pretpark 'Cape Holland' opend een jaar later. En alles viel tegen, vooral de aantallen bezoekers. Het museum had wel veel meer bezoekers, omat het een onderdeel van het pretpark was. Maar dat ware geen echt ge-interesseerden in het zeereddingwezen. Zij liepen er snel doorheen, maar brachten wel veel slijtage teweeg.
De samenwerking met Libéma werd een ramp, de ORW/Cape Holland kwam slecht in het nieuws en bestuurlijk Den Helder ging met elkaar op de vuist.
Ondertussen bleken de energiekosten voor het museum onduidelijk want ze waren verweven met andere delen van het pretpark. Later bleek dat ze torenhoog waren.
Libéma bleek een sluwe projektontwikkelaar en nan gedwongen afscheid van de ORW en de gemeente Den Helder, het museum was ondertussen gelukkig weer verzelfstandigd.
Maar de energiekosten en de achterstallige huur/energiekosten hingen als een molensteen om de nek van het museum.
Na een zeer moeilijke periode leek het museum ondertussen aardig op streek. Er waren nieuwe initiatieven genomen, er was bezuinigd en de gemeente zegde een betere jaarsubsidie toe, al wass het niet het gewenste bedrag.
De prachtige ORW is ondertusse nog steeds zieltogend en vooral erg leeg. Zonde.

De gemeente Den Helder verkeert al jaren in slecht weer. De belangrijkste werkgever, de Koninklijke Marine, is enorm ingekrompen en dat leidt tot leegstand, verkrotting, sloop, terugloop van de middenstand en van het aantal inwoners. O.a. het toerisme naar de ORW moest het tij keren. Maar het tij laat zich niet keren, ook hier niet.
Er zijn de afgelopen tientallen jaren grootse plannen ontwikkeld, die allen mislukt zijn. Ondanks forse subsidies heeft dat ook de stad veel geld gekost. Voor de zieltogende binnenstad heeft men opnieuw grote plannen ontwikkeld. Men wil de ORW bij de binnenstad betrekken. O.a. door de bestaande schouwburg, een prima, recent gemoderniseerd gebouw, naar de leegstaande gebouwen op de ORW te gaan verplaatsen. Dan wordt de lege binnenstad nog leger, maar daarover praat men niet. Ook daar komt weer nieuwbouw met winkels wordt gesteld. Terwijl Den Helder nu al teveel m2 winkeloppervlakte heeft voor haar bevolking.
De geplande nieuwe schouwburg komt als een schil om het huidige reddingmuseum te liggen. Een aantal ruimtes raakt het museum bovendien kwijt, terwijl zij nu al ruimtebrek hebben. Een museumrestaurant (een leuke bijverdienste) is er niet, kantoorruimte was er niet, de bibliotheek wordt hiervoor gebruikt. Met veel kreativiteit is een kleine ruimte voor wisseltentoonstellingen gemaakt, een werkplaats/koffieruimte voor het personeel is er feitelijk niet. Het voor een museum noodzakelijke depot moest worden ingeleverd en is nu zeer beperkt. Daarnaast is er geen ruimte voor een uitbreiding met iets nieuws.

De megalomane plannenmakerijen van het stadsbestuur kostten en kosten veel geld, de bodem is ondertussen wel bereikt en allerlei subsidi-enten houden zich niet aan de beloften. De ekonomische krisis en de komende bezuinigingen doen hun werk.

Maar de gemeente gaat gewoon door met haar plannen een moderne schouwburg te vestigen in oude industri-ele gebouwen die hiervoor nooit bedoeld zijn. en die nog van ver voor de Energiekrisis van 1974 zijn!

En vandaag stond dus onderstaand stuk op [www.denhelderactueel.nl][uit: DenHelderAktueel.nl; 10.02.2011]tekst:
Reddingmuseum wil stem in plannen schouwburg

Geschreven door Saskia van Kuik; 10 februari 2011

Den Helder - De plannen voor het verplaatsen van de schouwburg gaan een volgende fase in. Zeestad heeft inmiddels bij BNN adviseurs een aanbesteding gedaan om op zoek te gaan naar architecten, om zo verder vorm te geven aan de nieuwe schouwburg op Willemsoord. De directeur van het Reddingmuseum, Henk Stapel, verbaast zich over de gang van zaken en vreest dat zijn museum teveel ruimte moet inleveren om in de toekomst nog goed te kunnen functioneren.

"Het is onduidelijk hoe het Reddingmuseum in de plannen past en hoe het museum dan dient te functioneren. In het verleden hebben we al ervaring opgedaan hoe het is om met een vrijwilligersorganisatie ruimte en personeel te delen met een commerciële organisatie. Dat is iets dat wij dus niet meer willen. Het Reddingmuseum zal fysiek gescheiden moeten blijven van de nieuwe schouwburg. We willen een zelfstandige functionerende stichting blijven", laat Stapel weten.

Tot nu toe is de directeur van het Reddingmuseum niet in de te maken plannen betrokken. "Men zegt dat er een haalbaarheidsstudie is gedaan met betrekking tot de verhuizing van de schouwburg naar Willemsoord, maar zolang ik daar als belanghebbende geen stem in heb, is de haalbaarheidsstudie onvolledig en dus niet af. Dan is het dus ook niet mogelijk dat er al begonnen wordt met een volgende fase."

Teveel inleveren
Zoals de plannen nu zijn zou het museum teveel ondersteunende ruimtes in moeten leveren om nog op een goede manier te kunnen functioneren. "Ik denk dat men er te makkelijk over denkt. Ik raak mijn opslag kwijt, waar we museale stukken bewaren voor het museum, de werkplaats, het depot, maar ook een deel van het museum zelf. De koffiekamer annex ontvangstruimte is ook belangrijk voor het museum, daar ontvangen we groepen alvorens ze een rondleiding door het museum te geven en worden de kinderfeestjes gegeven en ook de garderobe raken we kwijt."

"Met de beperkte inzage van documenten die ik tot nu toe heb gekregen, heb ik de indruk dat de bedrijfsvoering van het museum op deze wijze wordt aangetast en het museum verschraald. Er zal dus nog goed doorgesproken moeten worden hoe men deze ruimtes die het museum in moet leveren,denkt te kunnen compenseren."

Positief
Stapel benadrukt niet tegen een schouwburg te zijn, maar wel tegen de plannen zoals die nu op tafel liggen. "Wij staan uiteraard positief tegenover versterking van de cultuur in onze nabijheid, zolang het ons functioneren maar niet belemmert. Op dit moment lijkt het ons veel logischer en minder problematisch om de schouwburg in oostelijke richting uit te breiden", aldus Stapel.Wellicht dat er de komende dagen nog wat reakties op dit stuk op DenHelderAktueel.nl komen.
Van de eerste reakties totnutoe is Hans Boskeljon een PvdA-wethouder uit het vorige kollege. Henk van Kuijk is eeen van onze lokale troubadours en Tjitske (Biersteker) de fraktievoorzitter van de Lokale CU. B. Ficher was een VVD-wethouder in het vorige kollege, maar ik geloof niet dat dit de echte B.Fischer is. Uit zijn wethoudersgemompel heb ik nog nooit een helder en verstandig iets kunnen destilleren. Hij was als wethouder vooral erg tevreden over zichzelf en alle anderen begrepen hem niet vond hij altijd.
En deze B. Fischer is wel erg duidelijk deze keer.

Overigens zullen er ook wel weer reakties komen van de vaste reageerklanten die hun dagen vullen met loos gewauwel.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 11/02/2011 04:07 door Wybe van der Wal.
Auteur:

Je e-mailadres:


Onderwerp:


Spambeveiliging:
Voer de code die hieronder zichtbaar is in het invoerveld beneden in. Dit is nodig om het automatisch posten van dit formulier door bots tegen te gaan. Als de code slecht te lezen is, doe dan een zo goed mogelijke gok. Als de code fout is, dan zal een nieuwe afbeelding worden gegenereerd, waarna er nog een kans is om de code juist in te voeren.
Bericht: